Chemie

Het ingenieursbureau voor de chemie

Vicoma heeft veel ervaring opgedaan in de chemische industrie. We zijn een ervaren partner voor de engineering en realisatie van uiteenlopende projecten.

Onze werkgebieden:

  • Het produceren, transporteren, opslaan en verwerken van vloeibare stoffen, vaste stoffen, poeders, stukgoed en bulk
  • Het verpakken en de handling van vloeistoffen, gassen, poeders, stukgoed en bulk
  • Het engineeren van installaties bestaande uit process equipment, leidingen, apparaten, tanks, silo’s, schoorstenen (stacks), machines en transportbanden

In de chemische sector werkt Vicoma zowel voor multinationals als voor regionale mkb-bedrijven. Door die expertise zijn we goed bekend met de spelregels in de chemie. Niet voor niets zijn we regelmatig actief voor original equipment manufacturers (OEM’s) die machines en apparaten bouwen voor de toepassing in chemische omgevingen. De professionals van Vicoma staan bekend om hun praktische werkwijze. Onze insteek: de bedrijfsdoelstellingen van ondernemingen in de procesindustrie realiseren op basis van realistische, onafhankelijke adviezen.

Wat kunnen we voor u doen?

Engineering en begeleiding bij projecten van A tot Z, zowel single- als multidisciplinair en EPCM door de inzet van ervaren engineers, geholpen door vele eigen specialisten zowel op locatie als bij de opdrachtgever, de inzet van een flexibel multidisciplinair team en moderne software waardoor projecten en engineering binnen budget, op tijd en met de juiste kwaliteit worden uitgevoerd en u als opdrachtgever uw doelstellingen kan realiseren.

Onze vakgebieden in de chemie

Vicoma kan u ondersteunen in veel vakgebieden, zoals process, werktuigbouwkunde, machines, bouwkunde, staalbouw en beton, hoogspanning, elektro, instrumentatie en projectleiding en constructiemanagement.

Veiligheid vierkante silo’s vraagt extra berekeningen

Een silo - bijvoorbeeld die voor de opslag van koolstof - heeft gewoonlijk een ronde vorm. Anders wordt het als die silo rechthoekig wordt. Er komen dan andere krachten op de wanden te staan. Berekeningen van Vicoma maakten duidelijk welke wanddikten veilig werken mogelijk maakte voor onze opdrachtgever.

Vicoma vult engineeringcapaciteit on site aan

Topdrukte op de afdeling engineering van Indorama Ventures Europe B.V. in Rotterdam, producent van PTA en PET. In het Europoortgebied wordt hard gewerkt aan de uitbreiding van de PTA-fabriek. De capaciteit verdubbelt van 350 naar 600 kiloton per jaar. Omdat de eigen engineers handenvol werk hebben aan het project, liet Indorama een aantal engineers van Vicoma invliegen.

Vicoma ziet EPCm-opdrachten in aantal toenemen

Voor meer en meer projecten is Vicoma ook verantwoordelijk voor EPCm. Ontzorgen is een belangrijk argument voor opdrachtgevers om het complete ontwerp, de voorbereiding en de uitvoering in één - deskundige - hand te houden. Bovendien gaat essentiële kennis uit het voortraject niet verloren.

3D scannen verdringt rolmaat en schrijfblok

​3D scannen wint terrein. Sinds Vicoma heeft geïnvesteerd in eigen scanapparatuur, maakt scannen een vast onderdeel uit van een project. De voordelen zijn groot: tijdwinst bij het inmeten, de mogelijkheid van tussentijdse clash controls en daarmee een forse besparing op faalkosten.

Productie-unit voor 3D-printerinkt

Opdrachtgever: DFM Projectomschrijving: Productie-unit voor 3D-printerinkt in slechts negen maanden gerealiseerd Vicoma heeft de engineering gedaan voor een nieuwe productie-unit voor 3D printervloeistof voor DFM, een onderdeel van DSM.…

Met een vernieuwde Terminal is LBC klaar voor de toekomst

Opdrachtgever: LBC Projectomschrijving: Voor het tankopslagbedrijf LBC Terminal in de Botlek heeft Vicoma samen met LBC hun bestaande terminal verder ontwikkeld. Voor de terminal wordt een nieuwe steiger gebouwd, geschikt voor zee- en…

Grote uitbreiding Energiepark voor duurzame energie

Opdrachtgever: Ecoson Projectomschrijving: Wereldwijd groeit de vraag naar duurzame energie en fosfaathoudende meststoffen sterk. Daarom heeft Ecoson de capaciteit verder uitgebreid. Vicoma heeft voor Ecoson, dochter van Darling Ingredients…

Veiligheid optimaliseren met exSILentia van EXIDA

Procesveiligheid staat altijd bovenaan bij de werkzaamheden van Vicoma. Daarom maken we tegenwoordig gebruik van het softwarepakket exSILentia. Dit is een door Exida uitgegeven pakket. Het gebruik van exSILentia is vooral bekend onder bedrijven met grote hoeveelheden gevaarlijke stoffen of die in opslag hebben.

Vicoma bouwt mee aan revolutionair bioscience-project in Engeland

In het Britse Northwich (in het noordwesten) wordt gebouwd aan een ambitieus milieuproject: REnescience. Huisvuil is er de grondstof voor biomassa en biogas. Het principe is revolutionair: enzymen zorgen ervoor dat de organische fractie wordt gescheiden van de vaste fractie.