Energy

Het ingenieursbureau voor de energiesector

De energiemarkt is continu in beweging. En bij veel van die ontwikkelingen speelt Vicoma een actieve rol. We werken voor grote, bekende opdrachtgevers in de opwekking, de distributie en het netbeheer.

Onze werkgebieden:

  • Engineeren van beveiligingen
  • Ontwerpen en berekenen van staal- en civiele constructies
  • Ontwerpen van installaties voor energieopwekking en distributie
  • Engineering voor verbrandingsinstallaties

Binnen de energiesector zetten we niet alleen onze expertise op het gebied van elektro in. Ook onze andere disciplines dragen eraan bij om uw vraag optimaal te beantwoorden.

Elektro en instrumentatie/hoogspanning

Vicoma heeft meegewerkt aan projecten op het gebied van het transport van elektriciteit en hoogspanning. Ook weten we wat er komt kijken bij het engineeren van beveiligingen om die transporten adequaat te kunnen bewaken.

Staalbouw en civiel

Voor projecten binnen de energiemarkt gelden specifieke eisen met betrekking tot de draagconstructies. Vicoma ontwerpt en berekent al vele jaren dit soort staalconstructies en bijbehorende civiele objecten. Met gebruikmaking van hiervoor ontwikkelde rekensoftware is de betrouwbaarheid van onze oplossingen gewaarborgd.

Machinebouw

De bouw van machines en installaties voor het distribueren en opwekken van energie is een vak apart. Het is een terrein waarop Vicoma bekend is. Veel ontwikkelingen vinden bij ons hun oorsprong.

Process en piping

Installaties binnen de energiesector werken energie veelal op door het verbranden of anderszins verwerken van brandstoffen of afvalstromen. Vicoma maakt er regelmatig ontwerpen voor. Onze knowhow bestrijkt de thermische aspecten waarbij secundaire media zoals o.a. stoom, condens en koeling een groot gedeelte van het proces beheersen. Ook zijn we uw partner voor de handling van bulkmaterialen en biomassa’s, onder andere voor vergisting.

Vragen over Energy?

Neem contact op met

Wim Vitters
Manager Electrical & Instrumentation
050-3120499
wim.vitters@vicoma.nl

Neem contact op met een kantoor uit uw regio.

Uitspoeling giftige stoffen uit afval van twintig naar vijf jaar

Giftige stoffen in afval zijn een rem op een snelle recycling. Nu nog duurt het ongeveer twintig jaar voordat die stoffen eruit zijn gespoeld. Afvalverwerker Attero gaat bekijken of het ook in vijf jaar mogelijk is: door het afval te beregenen met warm water. Het complete proces - mede mogelijk gemaakt door Vicoma - kent een heel milieuvriendelijke opzet.

Vicoma levert supervisie voor onderhoud en aanpassing plant in Marokko

Het welslagen van een project komt vooral aan op de details in de uitvoering. Niet voor niets deed Sulzer daarom een beroep op Vicoma voor de supervisie bij een groot onderhoudsproject in Marokko. Met één van onze projectleiders aan het hoofd is de industriële productieplant weer “up and running”.

3D Laserscanactiviteiten bij Vicoma op nog hoger peil

Met de overname van Dura Vermeer-dochter Advin heeft Vicoma meer armslag gekregen op werktuigbouwkundig gebied. Een deel van de 25 medewerkers van Advin is aan de slag gegaan in Velsen. Hun bouwkundige collega’s hebben inmiddels een nieuwe werkplek gevonden in Sint-Oedenrode (zie ook elders in deze nieuwbrief).

Plasticverwerking krijgt nieuwe impuls met bouw Aganfoils

In Wijster is afvalverwerker Attero gestart met een nieuw recyclingsproject, ‘Aganfoils’. Doel van het project is om de plastic uit huishoudelijk afval op te werken tot nieuwe folie. De bouw van de fabriek heeft 25 miljoen euro gekost. Sinds eind vorig jaar is Aganfoils operationeel. Per jaar moet 24.000 ton folie worden verwerkt.

Vicoma ziet EPCm-opdrachten in aantal toenemen

Voor meer en meer projecten is Vicoma ook verantwoordelijk voor EPCm. Ontzorgen is een belangrijk argument voor opdrachtgevers om het complete ontwerp, de voorbereiding en de uitvoering in één - deskundige - hand te houden. Bovendien gaat essentiële kennis uit het voortraject niet verloren.

Vicoma ontwikkelt speciale tooling voor productie vliegwiel

Vijf jaar lang heeft Vicoma gewerkt aan de ontwikkeling van een spectaculair vliegwiel voor opdrachtgever S4Energy. Het vliegwiel maakt het mogelijk om met grote vermogens en hoge efficiency tijdelijk energie op te slaan. Wat de opdracht ook bijzonder maakte, is dat de Vicoma-engineers de tooling voor hun rekening namen, waarmee het vliegwiel met hoge precisie gebouwd en in het veld onderhouden kan worden.

3D scannen verdringt rolmaat en schrijfblok

​3D scannen wint terrein. Sinds Vicoma heeft geïnvesteerd in eigen scanapparatuur, maakt scannen een vast onderdeel uit van een project. De voordelen zijn groot: tijdwinst bij het inmeten, de mogelijkheid van tussentijdse clash controls en daarmee een forse besparing op faalkosten.

Europese primeur voor afvalverwerker Attero in Wijster

Eind maart ging de eerste paal de grond in voor een bijzonder project in Wijster. Afvalverwerkingsbedrijf Attero gaat er kunststoffolies verwerken tot granulaat. De bouw van de fabriek gaat 25 miljoen euro kosten, deels gefinancierd door de EU. Ook Vicoma heeft een aandeel in het nieuwbouwproject in Drenthe.

Vicoma-oplossing damt geurhinder vergister fors in

Bio Power Alphen, de GFT-vergister van Indaver, bleek meer geuroverlast op te leveren dan bij de opening gepland was. Aan Vicoma is de vraag gesteld of de installatie zo aan te passen was dat de milieu-impact kon worden geminimaliseerd. Bijkomend…

Range Extender

Opdrachtgever: HyMove B.V.   Projectomschrijving: Op basis van eerder opgedane kennis met waterstof brandstofcellen werd Vicoma gevraagd om mee te werken aan een nieuw type Range Extender. Deze unit, ter vergroting van de actieradius van…

Vliegwiel voor energieopslag

Opdrachtgever: S4 Energy Projectomschrijving: Nieuw commerciële versie moet vliegwiel nog beter geschikt maken voor energieopslag S4 Energy is een specialist in innovatieve systemen voor de opslag van energie. Eén van die…

Vicoma bouwt mee aan revolutionair bioscience-project in Engeland

In het Britse Northwich (in het noordwesten) wordt gebouwd aan een ambitieus milieuproject: REnescience. Huisvuil is er de grondstof voor biomassa en biogas. Het principe is revolutionair: enzymen zorgen ervoor dat de organische fractie wordt gescheiden van de vaste fractie.