Food & Farma

Het ingenieursbureau voor food & farma

Vicoma werkt voor veel bedrijven in food & farma. Dankzij een brede ervaring kunnen we ons snel verplaatsen in de vraag die u stelt.

Onze werkgebieden:

  • Het produceren, transporteren, opslaan en verwerken van vloeibare stoffen, vaste stoffen, poeders, stukgoed en bulk
  • Het verpakken en de handling van vloeistoffen, gassen, poeders, stukgoed en bulk
  • Het engineeren van installaties bestaande uit process equipment, leidingen, apparaten, tanks, silo’s, schoorstenen (stacks), machines en transportbanden

Food & farma is al jaren een van de grotere sectoren voor Vicoma. Door onze inbreng bij uiteenlopende projecten kennen we de do’s and don’ts in uw sector. Niet alleen de algemene regels en richtlijnen, ook zijn we thuis in de interpretatie van projectspecifieke eisen of eisen die verband houden met uw product of proces. Onze engineers hebben ruime ervaring met bijvoorbeeld voedselveiligheid, traceerbaarheid, contaminatie en hygiëne. We zijn flexibel in onze aanpak en betrouwbaar in onze uitvoering. En het grote voordeel van Vicoma is onze one stop shopping aanpak. Door verschillende disciplines te combineren zijn we optimaal in staat op uw vraag in te spelen:

  • Projectleiding en projectmanagement
  • Process engineering
  • Piping en apparatenbouw
  • Elektro en instrumentatie
  • Machinebouw
  • Bouwkunde, staalbouw, beton

Is de aanwezigheid van een van onze engineers op locatie essentieel voor de juiste aanpak? Ook dan kunt u op Vicoma rekenen. Die service kunnen we garanderen, doordat we vanuit diverse vestigingen landelijk opereren. Ook de engineers die voor u werkzaam zijn kunnen daardoor snel ter plaatse zijn, als de afwikkeling van hun werk dat noodzakelijk maakt.

Vragen over Food & Farma?

Neem contact op met

Renny Giling
Manager Zuid-Oost-Nederland
026-4959023
renny.giling@vicoma.nl

Neem contact op met een kantoor uit uw regio.

Overmatige slijtage aan bodemlager zetmeeltank

Overmatige slijtage aan nieuw materiaal. Je verwacht het niet, maar toch gebeurde het bij één van onze opdrachtgevers. Na korte tijd werd bij een aantal nieuwe zetmeeltanks hevige slijtage aan de bodemlager van de roerwerken geconstateerd. Aan Vicoma de taak om een eenduidige oorzaak te vinden en advies uit te brengen zodat dit in de toekomst voorkomen kan worden.

Lay-out engineering: vol is vol of toch niet?

Wanneer er behoefte is aan capaciteitsvergroting kan er in de meeste gevallen wel een plekje worden gevonden voor een uitbreiding. Toch komt iedere productielocatie ooit aan zijn limiet. Wat doe je dan: nieuwbouw of re-design?

Hygiënische koelband voor bakkerij producten

Een van onze opdrachtgevers kwam bij Vicoma met een vraag over het afkoelproces van zijn bakkerij producten. Sommige producten worden geforceerd gekoeld nadat deze vanuit de oven op de transportband komen. Het grote nadeel van het koelen met een grote koude luchtstroom is de sterke vocht reductie. Hierdoor neemt de zogenaamde ‘shelf-life’ drastisch af.

3D Laserscanactiviteiten bij Vicoma op nog hoger peil

Met de overname van Dura Vermeer-dochter Advin heeft Vicoma meer armslag gekregen op werktuigbouwkundig gebied. Een deel van de 25 medewerkers van Advin is aan de slag gegaan in Velsen. Hun bouwkundige collega’s hebben inmiddels een nieuwe werkplek gevonden in Sint-Oedenrode (zie ook elders in deze nieuwbrief).

Vicoma nu ook inzetbaar voor architectuur en bouwkunde

Een spraakmakende uitbreiding van het dienstenpakket van Vicoma: opdrachtgevers kunnen Vicoma nu ook inschakelen voor activiteiten op het gebied van architectuur en bouwkunde. De overname van ingenieurs-bureau Advin - zie ook elders in deze nieuwsbrief - maakt het mogelijk om integraal te werken.

Vicoma ziet EPCm-opdrachten in aantal toenemen

Voor meer en meer projecten is Vicoma ook verantwoordelijk voor EPCm. Ontzorgen is een belangrijk argument voor opdrachtgevers om het complete ontwerp, de voorbereiding en de uitvoering in één - deskundige - hand te houden. Bovendien gaat essentiële kennis uit het voortraject niet verloren.

Nuchtere engineers die wel van een biertje houden

​Bier is booming in Nederland. Kleinere brouwerijen schieten als paddenstoelen uit de grond. Inmiddels telt ons land er 400, meer dan bij onze zuiderburen die erom bekend staan. In veel gevallen gaat het om kleine brouwerijtjes. Maar kleine brouwerijen worden groot. Komt er professioneel leidingwerk aan te pas - en dat is al gauw bij 15.000 liter per jaar - dan kan Vicoma bijspringen.

3D scannen verdringt rolmaat en schrijfblok

​3D scannen wint terrein. Sinds Vicoma heeft geïnvesteerd in eigen scanapparatuur, maakt scannen een vast onderdeel uit van een project. De voordelen zijn groot: tijdwinst bij het inmeten, de mogelijkheid van tussentijdse clash controls en daarmee een forse besparing op faalkosten.

Multidisciplinaire Veiligheidsstudies

Veiligheidsstudies zijn een essentieel onderdeel van risicomanagement in de procesindustrie. De process afdeling van Vicoma heeft veel ervaring opgebouwd met uiteenlopende installaties. In multidisciplinair teamverband wordt gezocht naar…

Nieuwe installatie en standaardisatie voor waterzuivering Suiker Unie Vierverlaten

Opdrachtgever: Suikerunie Projectomschrijving: Waterzuivering In Nederland wordt nog door één verwerkende industrie suikerbieten tot suiker verwerkt, Suiker Unie. Suiker Unie ontwikkelt, produceert en vermarkt suiker en…

Leidingbrug voor grondstofvoorbereidinginstallatie

Opdrachtgever: GELITA Projectomschrijving: Voor de eerste fase van een nieuw gebouw met een compleet nieuwe installatie heeft GELITA Vicoma gevraagd een leidingbrug te ontwerpen. Die verbindt het bestaande gebouw met de nieuwbouw. GELITA is…

Engineering afvalwaterbehandeling chemische productie

Opdrachtgever: Teijin Aramid te Delfzijl Projectomschrijving:  Basic en detail engineering van afvalwaterbehandeling. Een multidisciplinaire aanpak van de afdelingen Werktuigbouw, Elektro & Instrumentatie en Civiel. Hierbij…