Oil & Gas

Het ingenieursbureau voor oil & gas

Engineering voor opdrachtgevers in oil & gas is al jarenlang vertrouwd voor Vicoma. Onze inbreng vindt u terug in grote en in kleine projecten; niet alleen onshore, maar ook offshore. We werken voor veel bedrijven binnen de sector oil & gas.

Onze werkgebieden:

 • Het produceren, transporteren, opslaan en verwerken van vloeibare stoffen, vaste stoffen, poeders, stukgoed en bulk
 • Het verpakken en de handling van vloeistoffen, gassen, poeders, stukgoed en bulk
 • Het engineeren van installaties bestaande uit process equipment, leidingen, apparaten, tanks, silo’s, schoorstenen (stacks), machines en transportbanden

Met die expertise zijn we van grote waarde in alle aspecten die maar te maken hebben met de verwerking en de opslag van olie- en gasproducten. Veel van onze engineers werken op regelmatige basis voor opdrachtgevers.

Onze ervaring in gas & oil

 • Feasibility studies, basic Engineering en detail engineering
 • Verwerking- en separatieskids voor olie- en gaswinning
 • Diverse projecten voor platforms en FPSO’s
 • Opslag en verdere raffinage, ver- en opwerking, destillatie
 • Complete tankterminals en vele projecten voor opslagtanks

Wat kunnen we voor u doen?

 • Process engineering
 • Veiligheid studies (HAZOP/SIL)
 • Werktuigbouwkunde en piping
 • Machine- en apparatenbouw
 • Elektro en Instrumentatie
 • Staalbouw, beton en bouwkunde
 • EPCM (engineering, procurement, construction management)

Vragen over Oil & Gas?

Neem contact op met

Ronald Moraal
Manager Noord-West Nederland
071-5890837
ronald.moraal@vicoma.nl

Neem contact op met een kantoor uit uw regio.

Herberekeningen laten zien: plant kan met minder staal

Opdrachtgever Danieli Corus heeft bij Vicoma de vraag neergelegd of de staalconstructie van een gas-reinigingsplant voor Aluminium Bahrein lichter ontworpen kan worden. Een vijfkoppig team van engineers ging gelijk aan de slag. De staalconstructie moest zo snel mogelijk gefabriceerd worden dus veel tijd was er niet.

3D Laserscanactiviteiten bij Vicoma op nog hoger peil

Met de overname van Dura Vermeer-dochter Advin heeft Vicoma meer armslag gekregen op werktuigbouwkundig gebied. Een deel van de 25 medewerkers van Advin is aan de slag gegaan in Velsen. Hun bouwkundige collega’s hebben inmiddels een nieuwe werkplek gevonden in Sint-Oedenrode (zie ook elders in deze nieuwbrief).

Vicoma breidt hoeveelheid tekenwerk in Vietnam verder uit

Al langer maakt Vicoma gebruik van engineers in Vietnam die een deel van het tekenwerk voor hun rekening nemen. Bleef die samenwerking eerst nog beperkt tot voornamelijk de vestigingen in Zoeterwoude en Groningen, inmiddels werken alle vestigingen met Vietnamese assistentie.

Vicoma aan de slag voor FPSO in Noordzeewateren

In opdracht van Bluewater Energy Services participeerde Vicoma in de ombouw van een FPSO: een Floating Production, Storage and Offloading installatie. De ombouw wordt gedaan op de Aoka Mizu, een schip dat op het Lancasterveld in de Noordzee olie naar boven gaat halen voor olie- en gasmaatschappij Hurricane Energy. De complete turret en diverse topsides skids worden aangepast aan de productie eigenschappen, condities en voorschriften die een nieuwe winlocatie op zee met zich meebrengt.

Herberekening toont aan: veiligheid gasbollen gewaarborgd

Een gasbol - bestemd voor de opslag van lpg - die jaren terug is ge-engineerd: voldoet die nog altijd aan de strenge eisen die we vandaag de dag stellen? Op die vraag van een prominente opdrachtgever gaf Vicoma het antwoord. Spoiler alert: ja, die bollen voldoen nog.

Detail-engineering nu ook 'made in Vietnam'

Twee jaar geleden is Vicoma aan een bijzonder samenwerkingsverband begonnen met een ingenieursbureau in Vietnam. Inmiddels kunnen we concluderen dat de samenwerking naar tevredenheid is. Het uitbestede detail-engineeringwerk voldoet aan…

Slimme tijdelijke bypass waarborgt stroomvoorziening in Bangladesh

Opdrachtgever: NEM Projectomschrijving: Paniek in Bangladesh. Door een explosie in een stoomturbine van een energiecentrale dreigt de stroomvoorziening in een groot gebied in gevaar te komen. Door het 'by-passen' van de ketel kan de…

Zoetwaterproject

Opdrachtgever: Ansaldo Thomassen Projectomschrijving: Zoet water voor Abu Dhabi, met minder NOx en CO uitstoot Abu Dhabi is voor haar watervoorziening aangewezen op installaties die zout water kunnen ontzilten. Op 120 km van de hoofdstad…

Bedrijfsnoodplantekeningen voor meer dan 1200 locaties

Opdrachtgever: Gasunie Projectomschrijving: Checken van bedrijfsnoodplantekeningen van alle Meet- en Regelstations, Reduceerstations, Exportstations en Gasontvangststations van Gasunie in Nederland en waar nodig deze tekeningen…

Gasunie separatoren

Opdrachtgever: N.V. Nederlandse Gasunie Projectomschrijving: Basic en detail engineering van Gasunie separatoren

Biodieselfabriek

Opdrachtgever: Simadan Projectomschrijving: Realisatie tweede generatie biodieselfabriek in Amsterdam. Hiermee wordt de productiecapaciteit met 150.000 ton uitgebreid. Vicoma doet de basic-engineering, procurement en voor een groot deel…

Veiligheid optimaliseren met exSILentia van EXIDA

Procesveiligheid staat altijd bovenaan bij de werkzaamheden van Vicoma. Daarom maken we tegenwoordig gebruik van het softwarepakket exSILentia. Dit is een door Exida uitgegeven pakket. Het gebruik van exSILentia is vooral bekend onder bedrijven met grote hoeveelheden gevaarlijke stoffen of die in opslag hebben.

Vicoma bouwt mee aan revolutionair bioscience-project in Engeland

In het Britse Northwich (in het noordwesten) wordt gebouwd aan een ambitieus milieuproject: REnescience. Huisvuil is er de grondstof voor biomassa en biogas. Het principe is revolutionair: enzymen zorgen ervoor dat de organische fractie wordt gescheiden van de vaste fractie.