3D scannen verdringt rolmaat en schrijfblok

3D scannen wint terrein. Sinds Vicoma heeft geïnvesteerd in eigen scanapparatuur, maakt scannen een vast onderdeel uit van een project. De voordelen zijn groot: tijdwinst bij het inmeten, de mogelijkheid van tussentijdse clash controls en daarmee een forse besparing op faalkosten.

Een opdracht om een installatie uit te breiden was nog niet eens zo lang geleden een exercitie met rolmaat en schrijfblok. Met name de ervaring van de constructeur bepaalde of een meting juist werd uitgevoerd. Maar zelfs de meest ervaren constructeur liet weleens een steekje vallen. Dat betekende: opnieuw inmeten als in de Autocad- fase een extra leiding toch niet bleek te passen.

Scannen in 3D maakt het ouderwetse handwerk overbodig. De scan brengt de bestaande situatie tot op 1 mm (!) nauwkeurig in beeld. De computer voegt de gemaakte beelden samen tot één duidelijke overzichtsfoto. Tijdens de engineering maken clash controls duidelijk of er in de installatiefase geen problemen te verwachten zijn. Dat vertaalt zich in meer efficiency, meer tijdwinst en minder faalkosten. Ook krijgen opdrachtgevers een beter beeld van het eindresultaat doordat de 3D-beelden in de engineeringsfase kunnen worden gedeeld. Omdat Vicoma over eigen scanapparatuur beschikt, kan er slagvaardiger worden geopereerd.

Vragen over dit onderwerp?

Neem contact op met

Arjan van de Haar
Team Leader Mechanical
010-4160011
arjan.vande.haar@vicoma.nl