Herberekening toont aan: veiligheid gasbollen gewaarborgd

Een gasbol - bestemd voor de opslag van lpg - die jaren terug is ge-engineerd: voldoet die nog altijd aan de strenge eisen die we vandaag de dag stellen? Op die vraag van een prominente opdrachtgever gaf Vicoma het antwoord. Spoiler alert: ja, die bollen voldoen nog.

De eisen die aan de productie van gasbollen worden gesteld zijn anders dan in het verleden. De risico’s - terreur-dreiging voorop - ook. Reden voor onze opdrachtgever om een controleberekening te laten uitvoeren. De bollen, gesitueerd in de buurt van Rotterdam, zouden een potentieel gevaar kunnen vormen bij een explosie. Want als één bol explodeert, wat gebeurt er dan met de andere tien in de directe nabijheid?

Geen vuiltje aan de lucht

Een FEM-berekening van Vicoma toonde het effect aan. De drukgolf na de explosie duwt de nabijgelegen bollen eerst weg om daarna over te gaan in een zuigend effect. Er worden wel grote krachten uitgeoefend op de bol die ook daadwerkelijk beweegt. Maar die kracht is van zo’n korte duur dat de bol de tijdelijke vervorming probleemloos doorstaat. Conclusie is dat het terrein veilig is.

Vragen over dit onderwerp?

Neem contact op met

Rambo Tausch
Engineer Mechanical
0413-340635
rambo.tausch@vicoma.nl