Het Nijlpaard kan weer opgelucht ademhalen...

De grootste drijvende lemniscaatkraan  van Nederland heeft een lieflijke naam: het Nijlpaard. Die naam dankt de kraan aan zijn vorm. De drijvende zwenkkraan, in gebruik bij OBA Bulk Terminal in Amsterdam, heeft een hefvermogen van maar liefst 50 ton. Vicoma heeft constructieve verbeteringen ontworpen om scheuren in de constructie een halt toe te roepen.

De kraan in het Westelijk Havengebied wordt ingezet bij bulkoverslag. In de wand van de ‘ton’ (het verticale cirkelvormige rode deel) zijn scheuren geconstateerd aan de onderzijde, vlak boven de draaikrans. De in het verleden aangebrachte verstijvingsstrippen bleken niet optimaal. De engineers van Vicoma zijn met behulp van FEM-analyse op zoek gegaan naar de optimale vorm van de verstijvingsstrippen.

Het scheurenonderzoek resulteerde in nieuwe verstijvingsstrippen met een andere vorm, waardoor de maximaal optredende spanningen lager zijn en op een andere locatie in de wand van de ton zullen ontstaan. Inmiddels zijn de bestaande scheuren gerepareerd en zijn de eerder aangebrachte verstijvingsstrippen verwijderd. In de nieuwe situatie is de piekspanning in de constructie gehalveerd en ontstaan de maximale spanningen op een andere locatie in de wand van de ton.

Vragen over dit onderwerp?

Neem contact op met

Marjolein van der Meer
Engineer Mechanical
0251 26 01 00
marjolein.vander.meer@vicoma.nl