Hygiënische koelband voor bakkerij producten

Een van onze opdrachtgevers kwam bij Vicoma met een vraag over het afkoelproces van zijn bakkerij producten. Sommige producten worden geforceerd gekoeld nadat deze vanuit de oven op de transportband komen. Het grote nadeel van het koelen met een grote koude luchtstroom is de sterke vocht reductie. Hierdoor neemt de zogenaamde ‘shelf-life’ drastisch af.

Aangezien het niet mogelijk was om een kant en klare machine te kopen waarbij dit probleem niet voorkomt is Vicoma ingeschakeld. De opdracht: bedenk een oplossing waarmee het uitdrogen van het product tijdens het koelproces voorkomen kan worden. Al snel kwamen de ideeën op tafel. Wat blijkt? Om het drogen te voorkomen moeten we in de omgekeerde richting redeneren. 

In plaats van te koelen met een grote koude luchtstroom, injecteren we koellucht met een hoge luchtvochtigheid en lage stroomsnelheid. Om toch een hoge koelcapaciteit te realiseren projecteren we de koelluchtstroming vanaf het midden dwars op de transportrichting. Dit zorgt ervoor dat er nagenoeg geen uitdroging kan optreden. 

Vragen over dit onderwerp?

Neem contact op met

Aart den Dunnen
Manager Mechanical
0413-340635
aart.den.dunnen@vicoma.nl