Plasticverwerking krijgt nieuwe impuls met bouw Aganfoils

In Wijster is afvalverwerker Attero gestart met een nieuw recyclingsproject, ‘Aganfoils’. Doel van het project is om de plastic uit huishoudelijk afval op te werken tot nieuwe folie. De bouw van de fabriek heeft 25 miljoen euro gekost. Sinds eind vorig jaar is Aganfoils operationeel. Per jaar moet 24.000 ton folie worden verwerkt.

‘Aganfoils’ staat voor ‘As Good As New folie’: het granulaat dat na recycling overblijft, moet een hogere plasticwaarde hebben. Daarvoor maakt Attero gebruik van een nieuwe technologie die voor Europese begrippen uniek is. Een -intensief wasproces met water van 80 graden Celsius moet 96-98% van de bestaande plasticgeur laten verdwijnen. Daardoor krijgt het plastic een hogere recyclingwaarde. Het regranulaat moet daarmee geschikt zijn voor nieuwe folieproducten zoals vuilniszakken, buizen en toepassingen in de auto-industrie.

Inbreng Vicoma

Ook Vicoma is nauw bij de opzet van de nieuwe fabriek betrokken. Vicoma heeft allereerst het stoom- en -condensaatsysteem en de bordessen voor de chillers ontworpen. Tijdens de bouw zijn Vicoma-engineers van E&I toegevoegd aan de projectleiding om toezicht te houden op de samenwerking tussen hoofd- en onderaannemers. De WTB-engineers van Vicoma waren eveneens ter plekke stand-by om problemen in de gehele fabriek op te lossen.

Vragen over dit onderwerp?

Neem contact op met

Lex Vaas
Project Engineer
050 - 312 04 99
lex.vaas@vicoma.nl