Veiligheid vierkante silo’s vraagt extra berekeningen

Een silo - bijvoorbeeld die voor de opslag van koolstof - heeft gewoonlijk een ronde vorm. Anders wordt het als die silo rechthoekig wordt. Er komen dan andere krachten op de wanden te staan. Berekeningen van Vicoma maakten duidelijk welke wanddikten veilig werken mogelijk maakte voor onze opdrachtgever.

De keus voor de vierkante uitvoering was misschien minder logisch, maar wel verklaarbaar: de beschikbare ruimte liet geen ronde silo’s toe. De twee silo’s die op het terrein werden bijgebouwd dienen voor de opslag van grafiet-poeder, in beide gevallen met een verschillend soortgelijk gewicht. Daarom is ook de wanddikte per silo verschillend: 10 mm voor de één, 12 mm voor de ander. De afmetingen zijn 2,70 bij 1,60 bij 10,00 meter, gemaakt van staal-kwaliteit P235GH.

Rekening houden met aardbevingen

Een rechthoekige silo heeft als nadeel dat deze duurder is in constructie: er is meer laswerk nodig in verband met extra verstevigingsstrips. Ook de extra wanddikte moet worden betaald. Bovendien was er nog een opvallende randvoorwaarde: de plaatsing in Groningen betekende ook dat er rekening moest worden gehouden met mogelijke aardbevingen. Momenteel verkeren de silo’s in de afbouwfase. Een mooi project voor het engineeringsportfolio van onze noordelijke collega’s.

Vragen over dit onderwerp?

Neem contact op met

Nico Beukema
Designer Mechanical
050 312 04 93
nico.beukema@vicoma.nl