Vicoma ontwikkelt balkonconstructie van Londense woontoren

Stratford is een buitenwijk van Londen. Een kilometer of tien verwijderd van de City, maar nog altijd een wijk waar ruimte schaars is. Bijvoorbeeld voor het bouwen van een woontoren van 100 meter hoog. Bij gebrek aan een fatsoenlijke bouwplaats moesten balkons vanaf de binnenzijde van het complex worden gemonteerd. Hoe die balkons efficiënt te monteren en te fabriceren? 

De hoogbouwflat staat in Angel Lane, een straat in het oostelijk deel van Londen. In 2012 werden er de Olympische Spelen gehouden. De opdracht kwam tot stand via TGM engineering te Asten. Ook in Stratford is de ruimte om woontorens te realiseren beperkt. Een groot aantal balkons moest op een gestandaardiseerde wijze worden geconstrueerd. Om het monteren op hoogte efficiënt te kunnen uitvoeren, was een geïntegreerde gevelconstructie benodigd. Stalen balkonsteunen werden al in de fabriek ingebouwd in de aluminium elementengevel. Vervolgens werden de elementen aan de betonconstructie verankerd, waardoor de balkons direct na levering op de bouw konden worden gemon-teerd. De berekening daarvan kwam voor rekening van Vicoma.

Alle balkons zijn als prefab elementen aangevoerd. Zo konden de balkons op grote hoogte vanaf de binnenzijde van het gebouw worden verankerd en gemonteerd. De gekozen oplossing voldeed bovendien aan alle (strenge) eisen die de British Standard stelt. Het is een goed voorbeeld van de specifieke expertise die bij Vicoma in huis is: expertise voor ogenschijnlijk eenvoudige vraagstukken, die echter een heel gecompliceerde constructie vragen. Niet alleen in Nederland, maar ook daarbuiten.

Vragen over dit onderwerp?

Neem contact op met

Benno Berendsen
Senior Designer Civil & Structural
026 495 90 23
benno.berendsen@vicoma.nl