Wordt plastic straks een ‘eeuwig’ bruikbare grondstof?

De industrie is nog niet voorbereid op een grootschalige verwerking van gebruikt plastic. Als het aan Ioniqa ligt, komt daar verandering in. De spinoff van de TU Eindhoven en het Dutch Polymer Institute is een proces op het spoor om alle soorten en kleuren PET-afval eindeloos te recyclen tot “de maagdelijke“ grondstof voor nieuwe toepassingen. Dit proces is inmiddels uitgetest in een bij “Plant One”gebouwde proeffabriek in de haven van Rotterdam.

Het plasticverwerkingsvraagstuk staat hoog genoeg op de agenda’s - daar ligt het niet aan. Echter de technische -mogelijkheden lieten nog te wensen over. Daardoor is veel plastic afval technisch en economisch niet interessant voor recycling. Kleuren verwijderen uit plastic was nog niet mogelijk. Daarom is gekleurd PET slecht te hergebruiken. Ioniqa wil het tegendeel bewijzen.

 Nieuwe 10kT Plant

Het revolutionaire verwerkingsproces moet  PET voor ‘eeuwig’ geschikt maken als grondstof. Het is aan de engineers van Vicoma om samen met Ioniqa het door hen beproefde proces op te schalen naar een 10 KT installatie die de -gerecyclede gekleurde PET omzet naar de ontkleurde en daardoor maagdelijke grondstof gereed voor hergebruik. Zowel de basic als de detailengineering komen van Vicoma. Ook zal Vicoma Ioniqa begeleiden tijdens de bouw van hun nieuwe fabriek. 

Vragen over dit onderwerp?

Neem contact op met

Ewald Veldboer
Project Manager
010-4160011
ewald.veldboer@vicoma.nl